גשם שלא בא בזמן זה סימן קללה?
שאלה:
רביד יש לי שאלה אתה אמרת שגשם זה סימן רע וזה אומר שהשם כועס אבל אני חושב אחרת גמרא תענית:"גדול יום גשמים מיום שניתנה בו תורה" תהילים "ישב רוחו יזלו מים" ויש עוד אני חושב שגשם זה סימן שהשם יתברך סלח לעמו ישראל אשמח לתגובה שנה טובה חתימה טובה וכל טוב.
תשובה:
אכן כן, מה שאמרת מדוייק אבל בזמן שהגשם יורד בזמן ! הגשם מתחיל לרדת בארץ ישראל בחודש חשוון , המשנה במסכת תענית מסבירה מתי מתחילים להתפלל על הגשם, הגשם מוזכר בתפילה בשני מקומות בברכת הגבורות שנקראת גם "תחיית המתים" אתה גיבור לעולם ה', מחיה מתים אתה רב להושיע, משיב הרוח ומוריד הגשם, הברכה השניה שבה מזכירים את הגשם היא ברכת השנים. ברך עלינו את השנה הזאת,, ואת כל מיני תבואתה לטובה ותן טל ומטר על פני האדמה, לברכה זו קוראים "שאילת גשמים" (שאילה מלשון – משאלה, בקשה)
במשנה בתענית, רבי יהושע ורבי אליעזר דנים מתי מתחילים להזכיר בתפילה את גבורת ה' שיוריד גשם רבי אליעזר אומר: מיום טוב ראשון של חג הסוכות (ט"ו תשרי)
רבי יהושע אומר: מיום טוב אחרון של חג סוכות (שמיני עצרת כ"ב תשרי)
ושם נשאלת שאלה, מדוע מזכירים גשמים בחג הרי זה סימן קללה? שהרי אם אנחנו יושבים בסוכה ויורד גשם, זה כמו עבד שמזג כוס לרבו והרס שופך לו את הקיתון על פניו, אנחנו מכינים סוכה ועושים מצווה וה' זורק עלינו גשם? וודאי שלא שייך כאן סימן ברכה... לכן אומר רבי אליעזר, לא אמרתי לבקש גשם, אלא רק להזכיר "משיב הרוח ומוריד הגשם" אבל בברכת השנים לא לומר "ברך עלינו" ולבקש גשם אלא לומר "ברכנו" כי מתחילים לבקש גשם רק בתפילת ערבית של יום שישים לאחר תקופת תשרי. בקיצור רואים בפירוש מהמשנה שגשם שלא בעיתו סימן קללה הוא. לכן אנחנו מתפללים שירדו גשמים בעיתם, יש על זה אפילו שיר: "את הגשם תן רק בעיתו ובאביב פזר לנו פרחים",,, אז אם ה' לא שומע את קול תפילתנו משמע שמשהו לא בסדר...